דיונים כלליים
מיואשת מהתורים לקלינאית תקשורת... אשמח לעצה מנסיונכם
מיכל א.חבר בקהילה
פורסם בתאריך: 21.2.2026, 7:43:52
היי כולם, אני מיכל, אמא ליונתן בן השנתיים ושמונה חודשים. אנחנו כבר כמעט חצי שנה ברשימת המתנה לקלינאית תקשורת דרך הקופה, ובינתיים הפער בדיבור רק גדל והוא ממש מתוסכל מזה שלא מבינים אותו. אני פשוט אוכלת את עצמי מדאגה שאנחנו מפספסים פה חלון זמנים קריטי להתפתחות שלו. מצד אחד, הבנתי שטיפולים פרטיים עולים הון וזה קצת כבד עלינו כלכלית כרגע, אבל מצד שני אני נשברת כשהוא בוכה בכל פעם שהוא מנסה להסביר את עצמו ואני לא מבינה מה הוא רוצה. מישהו פה היה במצב הזה ויכול לייעץ? האם שווה לשבור חסכונות וללכת לפרטי או שיש דרכים לקדם אותו קצת בבית עד שיגיע התור? אשמח ממש לכל תובנה או מילה חמה.
תגובות בשיח (1)
1
שירה - קלינאית תקשורת
21.2.2026, 7:45:07
מטפל/ת מאומת/ת
היי מיכל, קודם כל, קבלי חיבוק גדול. בתור קלינאית תקשורת שעובדת גם בקופה וגם בפרטי, הלב שלי נשבר בכל פעם מחדש לשמוע על רשימות ההמתנה האלו. זו מציאות מתסכלת נורא של המערכת, והדאגה שלך כאמא היא הכי טבעית ומוצדקת בעולם. הפחד מ"חלון ההזדמנויות" הוא משהו שאני שומעת מהמון הורים, אבל אני רוצה רגע להרגיע אותך: יונתן רק בן שנתיים ושמונה. המוח שלו סופר פלסטי, והעובדה שיש לו רצון לתקשר (אפילו אם זה מלווה בתסכול) היא נקודת פתיחה מצוינת. את לא מפספסת אותו, במיוחד כי אכפת לך ואת מנסה לעזור.
עד שיגיע התור שלכם, יש המון דברים שאתם יכולים לעשות בבית, והאמת היא שההורים הם סוכני השינוי הכי טובים של הילדים שלהם - הרבה יותר מעוד 45 דקות בשבוע אצלי בקליניקה. קודם כל, כדי להפחית את התסכול של יונתן: נסו לתת לו אלטרנטיבות לדיבור כשאתם לא מבינים אותו. אפשר להשתמש בג'סטות (סימנים עם הידיים), להציע לו לבחור בין שתי אפשרויות ויזואליות ("אתה רוצה תפוח או בננה?" ולהחזיק אותם מולו), או אפילו לבקש ממנו להראות לכם למה הוא מתכוון. כשהוא בוכה מרוב תסכול, הדבר הכי חשוב הוא לשקף לו את ההבנה שלכם: "אני רואה שאתה כועס כי אני לא מבינה אותך. זה באמת מעצבן". רק ההכרה בקושי שלו יכולה להוריד את מפלס הבכי פלאים.
מבחינת קידום שפתי נטו, הכלל הכי חשוב הוא "לדובב במקום לדרוש". הרבה הורים בטעות אומרים "תגיד כדור", "איך קוראים לזה?". זה רק מכניס ללחץ וגורם לילדים להיסגר. במקום זה, תהוו עבורו מודל. אם הוא מצביע על הכלב ומשמיע קול לא ברור, תגידו בהתלהבות: "נכון! כלב! הנה הכלב הולך". דברו אליו במשפטים קצרים וברורים סביב החוויות המשותפות שלכם - בזמן האמבטיה, בגינה, בארוחת הערב. תנו מלל למה שהוא חווה. אפשר גם להשהות קצת את התגובה שלכם כשהוא רוצה משהו מוכר, כדי לתת לו הזדמנות להפיק קול או מילה, אבל אם אתם רואים שהתסכול עולה - מיד לספק לו את המילה ולהמשיך הלאה.
לגבי ההתלבטות הכלכלית - את ממש לא חייבת לשבור חסכונות כדי ללכת לטיפול פרטי שבועי ארוך טווח. פתרון ביניים מצוין שאני תמיד מציעה במצבים כאלה הוא לקבוע 2-3 פגישות הדרכת הורים אצל קלינאית תקשורת פרטית. היא תראה את יונתן, תמפה את הקשיים שלו, והכי חשוב - תצייד אתכם בארגז כלים ספציפי שמותאם בדיוק לפרופיל שלו כדי שתעבדו איתו בבית עד שהתור בקופה יגיע. בנוסף, שווה לבדוק את עניין ההחזרים. בהרבה קופות (אם יש לכם ביטוח משלים) או בביטוחים הפרטיים יש החזרים משמעותיים על טיפולי התפתחות הילד בגלל זמני ההמתנה הארוכים, תבקשי מרופא הילדים אישור על משך ההמתנה. תחזיקי מעמד, את אמא נהדרת והוא בר מזל שאת נלחמת עליו ככה.