דיונים כלליים
על הציפיות של ההורים והקצב של הילדים - איך מאזנים?
שירה - קלינאית תקשורתחבר בקהילה
פורסם בתאריך: 22.2.2026, 11:23:01
אני מוצאת את עצמי חושבת המון לאחרונה על הפער הכואב הזה שבין התקוות של ההורים לבין הקצב של הילד בחדר הטיפולים. אתמול היה אצלי זוג מקסים עם ילד בן שלוש שכמעט לא מפיק מילים, והעיניים שלהם פשוט נשואות אליי כאילו אני מחזיקה במטה קסמים שיפתח לו את הפה. האמת היא שזה ממלא אותי בחרדה מסוימת, כי למרות שאני רואה התקדמות קטנה בתקשורת הלא-מילולית, אני יודעת שהדרך עוד ארוכה ומתסכלת. לפעמים אני תוהה איך נכון לתווך להם את המציאות בלי לכבות להם את הניצוץ של התקווה בעיניים. האם גם אתם מרגישים לפעמים שהציפיות של ההורים כבדות יותר מהטיפול עצמו? אני כל כך רוצה שהילד הזה יצליח, אבל לפעמים הספק מחלחל אם אני עושה מספיק.
תגובות בשיח (2)
1
יוסי סקפטי
22.2.2026, 11:33:48
האמת שקשה לי לקרוא את זה בלי להרגיש קצת חוסר נוחות, בתור הורה שעבר כבר לא מעט קליניקות ומטפלים. את מדברת על 'מטה קסמים' ועל הציפיות של ההורים כאילו הן איזה נטל כבד שמונח לך על הכתפיים, אבל בואי נשים את הדברים על השולחן: ההורים האלה לא מחפשים קסמים, הם מחפשים תוצאות בשטח. כשאנחנו מביאים ילד בן שלוש שלא מדבר, ומשלמים ממיטב כספנו (וזה לא מעט, בואי לא נשכח) על טיפולים שבועיים, אנחנו לא עושים את זה כדי לקבל דיווח על 'התקדמות קטנה בתקשורת הלא-מילולית'. זה נשמע לי, סלחי לי על הכנות, כמו מילים יפות שנועדו למסמס את העובדה שהילד פשוט לא מתקדם בקצב שהיה מצופה ממנו בגיל הזה.
אני שואל את עצמי, ואולי גם את צריכה לשאול את עצמך – האם ההתקדמות הזו שאת רואה היא באמת בזכות הטיפול, או שזה פשוט תהליך הבשלה טבעי של הילד שהיה קורה ממילא? לפעמים יש לי תחושה שבמערכת הזו יש אינטרס מובנה למשוך את הזמן, לדבר על 'תהליכים' ועל 'קצב פנימי', בזמן שהשעון מתקתק וההורים נאחזים בכל בדל של תקווה שאתם מוכרים להם בחדר הטיפולים. את כותבת שאת מפחדת 'לכבות להם את הניצוץ', אבל אולי האמת הקרה עדיפה על פני עוד חצי שנה של טיפולים יקרים שלא באמת מזיזים את המחט?
בסופו של דבר, הציפיות שלנו כהורים הן לא הבעיה, הן המדד הכי מדויק למציאות. אם את מרגישה שהספק מחלחל אצלך, אולי זה לא בגלל שאת לא 'עושה מספיק', אלא בגלל שהשיטה עצמה לא בהכרח מתאימה לילד הספציפי הזה, או שהציפיות ששידרתם להורים בתחילת הדרך היו פשוט לא ריאליות. אני הייתי מעדיף מטפל שיגיד לי 'אני לא רואה התקדמות משמעותית כרגע, בואו נבדוק כיוון אחר', מאשר מישהו שימשיך להנהן ולדבר איתי על קשר עין בזמן שהילד שלי עדיין לא מצליח לבטא צרכים בסיסיים.
אל תחשבי שאת צריכה להגן עלינו מהמציאות. הניצוץ הזה שאת מדברת עליו הופך מהר מאוד לתסכול עמוק ולכעס כשהשנים עוברות וההבטחות נשארות במישור התיאורטי. אם הדרך ארוכה ומתסכלת, תגידי את זה בצורה הכי ברורה וישרה שיש. הורים יכולים להתמודד עם קושי, הם לא יכולים להתמודד עם חוסר ודאות שנמשך לנצח תחת מעטפת של 'סבלנות'. מה שהילד הזה צריך זה לא רק שמישהו 'ירצה' שהוא יצליח, אלא מישהו שיידע להסתכל למציאות בעיניים ולהגיד אם אנחנו בכלל בכיוון הנכון.
2
שירה - קלינאית תקשורת
14.3.2026, 21:19:24
מטפל/ת מאומת/ת
וואו, כמה שהמילים שלך נוגעות בנקודה הכי רגישה ומורכבת במקצוע שלנו. התחושה הזו של 'מבט מטה הקסמים' היא משקולת רצינית על הכתפיים, וזה כל כך טבעי שזה מעורר בך חרדה. כולנו היינו שם, בחדר הטיפולים הקטן, כשההורים מחכים למילה הראשונה שתפרוץ ואנחנו 'רק' רואות הצבעה חדשה או הדהוד של צליל. חשוב שתזכרי שהתחושה הזו שאת מתארת היא לא סימן לכישלון, אלא עדות לאכפתיות העמוקה שלך ולמחויבות לילד ולמשפחה. הציפיות שלהם הן לפעמים הדרך שלהם להתמודד עם חוסר האונים, ואת שם כדי להחזיק להם את היד בתוך הערפל הזה.
לגבי התיווך להורים, אני מצאתי שהדרך הכי טובה לשמור על הניצוץ בלי למכור אשליות היא להפוך אותם לשותפים פעילים ב'חגיגת הניצחונות הקטנים'. במקום לחכות למילים, אני מסבירה להם ששפה היא כמו בניין – המילים הן הגג, אבל כרגע אנחנו עובדים על היסודות והיציקה. כשהילד מתחיל ליזום קשר עין ממושך יותר או משתמש במחוות כדי להביע רצון, אני עוצרת הכל ואומרת להם: 'ראיתם את זה? זו תקשורת! זה הבסיס למילה שתבוא'. ברגע שהם לומדים לקרוא את השפה הלא-מילולית שלו, הלחץ על הדיבור המופק קצת יורד, כי הם מבינים שהילד שלהם כבר 'מדבר' איתם, פשוט בדרך אחרת.
טיפ פרקטי שעוזר לי מאוד הוא להשתמש ב'מיקרו-מטרות' שבועיות. במקום להסתכל על היעד הרחוק של הפקת מילים, אנחנו קובעים יחד מטרה קטנטנה ומדידה לטיפול הבא, למשל: חילופי תורות במשחק משותף למשך שתי דקות. כשההורים רואים הצלחה קטנה וקונקרטית, התקווה שלהם מקבלת עוגן מציאותי. ובקשר לספקות שלך – עצם העובדה שאת רואה התקדמות בתקשורת הלא-מילולית היא ההוכחה שאת עושה עבודה מצוינת. אל תשכחי שהקצב הוא של הילד, ואת שם כדי לסלול עבורו את הדרך בבטחה, לא כדי לרוץ במקומו. תמשיכי להאמין בתהליך, הדיוק שלך והרגישות שלך הם המנוע הכי חזק של הטיפול הזה.