הכר את המטפל
היי לכולם, אבא שמחפש קצת סדר בבלאגן
דניאל לויחבר בקהילה
פורסם בתאריך: 22.2.2026, 12:10:49
שלום לכולם, אני דניאל, אבא לילד בן 6 שעולה לכיתה א' ומתמודד עם קשיים לא פשוטים במוטוריקה עדינה. האמת היא שאני מסתובב עם תחושת מועקה כבר תקופה, כי בכל פעם שאנחנו מנסים לתרגל אחיזת עיפרון בבית, זה נגמר בדמעות ובתסכול עמוק שלו וגם שלי. אנחנו בטיפול בריפוי בעיסוק פעם בשבוע, אבל אני מרגיש שזה פשוט לא מספיק ומחפש דרכים יצירתיות 'להגניב' תרגול לתוך היום-יום בלי שזה ירגיש לו כמו עוד מטלה מעיקה. לפעמים אני תוהה אם אני לוחץ עליו יותר מדי או אולי פחות מדי, והחשש שהוא יפתח פער משמעותי כבר בזינוק לבית הספר פשוט לא מרפה ממני. אשמח מאוד לשמוע מכם המטפלים כאן אם יש לכם טיפים קטנים ופרקטיים שעובדים בבית, משהו שיחזיר לו את הביטחון העצמי ואולי גם את החיוך כשהוא ניגש לדף.
תגובות בשיח (2)
1
דניאל לוי
25.2.2026, 12:13:32
היי דניאל, קורא את מה שכתבת והלב שלי פשוט יוצא אליך כי הייתי בדיוק בנקודה הזאת לפני שנה עם הבן הגדול שלי. המועקה הזאת שאתה מתאר, המתח בבית סביב 'בוא נשב רגע על הדף', זה משהו שיכול ממש להעיב על הקשר ועל האווירה בבית. אני זוכר שבשלב מסוים הבנתי שהעיפרון הפך להיות מעין 'אויב' עבורו, וכל פעם שהוא רק ראה דף הוא היה נכנס למגננה ובכי. מה שעזר לנו זה קודם כל להניח לעיפרון בצד לכמה שבועות. החלטתי שאנחנו מחזקים את הידיים בדרכים עקיפות וחווייתיות, כדי להחזיר לו את תחושת המסוגלות בלי הלחץ של הדיוק.
אחד הדברים שהכי עבדו אצלנו זה להפוך את מטלות הבית למשחק שקשור למוטוריקה. נתתי לו להשתמש ב'שפריצר' של מים כדי להשקות את העציצים או לנקות את החלון הנמוך במרפסת. הפעולה של הלחיצה על ההדק מחזקת בדיוק את השרירים הקטנים בכף היד שדרושים לאחיזה נכונה, אבל בשבילו זה היה משחק רטוב ומהנה. גם עבודה במטבח עם מלקחיים של סלט עזרה מאוד - ביקשתי ממנו 'להציל' חיות פלסטיק קטנות מתוך קערה של מים או קטניות ולהעביר אותן לקופסה. זה בונה את היציבות של האצבעות בלי שהוא בכלל מרגיש שהוא ב'טיפול'.
עוד טיפ שקיבלנו מהמרפאה בעיסוק שלנו ושינה את כל התמונה: לעבור לעבוד על משטחים אנכיים. הדבקתי לו דפים גדולים על הדלת או על המקרר, והוא צייר וכתב בעמידה. התנוחה הזאת משנה את כל זווית העבודה של שורש כף היד ועוזרת לייצב את היד בצורה טבעית יותר מאשר בישיבה שפופה מעל שולחן. לפעמים היינו יוצאים החוצה עם גירי גיר ענקיים ומציירים על המדרכה – תנועות גדולות של כל הזרוע שפורקות מתח ועדיין בונות את התשתית העצבית לכתיבה. זה הוריד את רמת החרדה סביב 'הקו הנכון' ופשוט נתן לו להנות שוב מעצם היצירה.
בסופו של דבר, הכי חשוב זה להוריד את מפלס הלחץ בבית. הילדים שלנו הם כמו רדארים, הם קולטים את החשש שלנו מהפערים בבית הספר וזה רק גורם להם להיסגר יותר. ברגע שהפסקתי לבדוק לו את האחיזה בזכוכית מגדלת והתחלתי פשוט לשחק איתו בבצק, בפלסטלינה או אפילו בבנייה בלגו, משהו שם השתחרר. הפערים נסגרים בקצב שלהם, ועם הליווי הנכון הוא ימצא את הדרך שלו. הביטחון העצמי שלו והחיוך כשהוא ניגש לשולחן חשובים הרבה יותר מאיך שהאות נראית כרגע. תהיה חזק, אתה עושה עבודה מדהימה עבורו וזה לגמרי יסתדר.
2
מיכל א.
4.3.2026, 4:01:01
היי דניאל, קראתי את מה שכתבת והלב שלי פשוט יצא אליך. אני מיכל, אמא לילד בן 5 עם עיכוב שפתי, ואני כל כך מכירה את התחושה הזו של ה'מועקה' בבטן. המעבר לכיתה א' מלחיץ גם ככה, וכשרואים את הילד סובל מול משימה שאמורה להיות פשוטה לכאורה, זה שובר את הלב. גם אצלנו, כל ניסיון לתרגל הגייה או אוצר מילים בהתחלה הרגיש כמו שדה קרב, והאשמה הזו - האם אני לוחצת יותר מדי או אולי מוותרת לו וגורמת לו לפתוח פער - היא פשוט דיירת קבע אצלנו בבית. אתה לא לבד בזה, באמת.
לגבי המוטוריקה העדינה, אני יכולה להגיד לך ממה שראיתי אצל חברות ומהניסיון שלנו בטיפולים - לפעמים הכי טוב זה פשוט לצאת מהדף והעיפרון. אם זה נגמר בדמעות, הדף הפך ל'אויב' בראש שלו, וקשה מאוד ללמוד ככה. אולי תנסה דברים שבכלל לא נראים כמו למידה? למשל, לתת לו 'לעזור' במטבח עם פינצטה כדי להעביר עדשים מצלחת לצלחת, או לשחק בבצק ולחפש בפנים גולות קטנות שהוא צריך להוציא. אלו דברים שמחזקים את חגורת הכתפיים ואת השרירים הקטנים של האצבעות בלי הלחץ של 'עכשיו צריך להחזיק נכון'. ברגע שהיד תתחזק קצת והחוויה תהיה של הצלחה ומשחק, הביטחון שלו יחזור.
והכי חשוב דניאל, תנסה להוריד מעצמך קצת את המשקל של הציפיות. הילדים שלנו מרגישים את הלחץ והדאגה שלנו, גם כשאנחנו מנסים להסתיר אותם מאחורי חיוך מאולץ. לפעמים דווקא כשמשחררים קצת את ה'תרגול' הפורמלי בבית ומתרכזים רק בכיף, פתאום רואים התקדמות ממקומות לא צפויים. הוא יגיע לכיתה א' עם המון כוחות אחרים שיש לו, והמיומנות של הכתיבה תגיע בסוף, בקצב שלו ועם התמיכה של הריפוי בעיסוק. תזכור שאתה אבא מדהים רק מעצם העובדה שזה כל כך נוגע בך. תחזיקו מעמד, זה שלב מאתגר אבל אתם תעברו אותו.